top of page
תמונת הסופר/תאסתר סולטן

עבודת שורשים - סדרת וידאו מאתר אורות

מתוך האתר של אורות: 

"כבד את אביך ואת אימך" היא אולי המצווה המוכרת ביותר בתורה. כולם מכירים אותה, בין אם דתיים, בין אם חילונים ואפילו בין אם גויים. כולנו שיננו אותה בבית הספר ועברנו איספור שיעורים על חשיבותה.

ועדיין, למרות כל אלו, מצוות כיבוד ההורים היא אחת מהמצוות הקשות לביצוע, במיוחד בדור שלנו.

בדיוק בגלל זה, פותחת הרבנית אהובה צוקרמן סדרת תוכניות חדשה, הבודקת לעומק את מהותה של המצווה, את השפעתה על חיינו וגם את הסיבות לכך שבימינו היא נחשבת לאתגר קשה במיוחד.

בפרק הראשון, תעסוק הרבנית צוקרמן דווקא בחלק השני של המצווה: "למען יאריכון ימיך", ותבדוק מה זה בעצם אומר - האם מצוות כיבוד ההורים היא תעודת ביטוח לחיים עד 120?


כיבוד הורים היא מצווה המחייבת אותנו לכבד את הורינו תמיד. מצוות כיבוד הורים כשלעצמה היא קשה לביצוע וכוללת בתוכה פרטים רבים.

אך מה עושים במצב שההורים רשעים? האם עדיין חובה לכבד אותם? ובכלל איך אפשר לכבד הורים שמתנהגים בצורה רעה, או שהוכנסו לכלא והוצאו לגמרי מכל מערכת חברתית?

הרבנית אהובה צוקרמן מסבירה לנו את מהות מצוות כיבוד הורים ומראה לנו את היחס להורינו ברובד עמוק יותר. בעזרת כלים מיוחדים והבנה עמוקה של שורש המצווה, נוכל להגיע לכיבוד אמיתי לא משנה מי הורינו.


"כיבוד הורים הוא הדיבר החמישי בעשרת הדיברות, אשר מצווה "כבד את אביך ואת אמך" – כלומר, התורה מצווה אותנו לכבד את הורינו ומבטיחה לנו שעל ידי כך נזכה להאריך את ימינו. מכאן אנחנו יכולים להבין עד כמה מצוות כיבוד ההורים היא משמעותית. 

דווקא בשל כך, נשאלת השאלה - מדוע לא התורה לא מזכירה את יחס האדם לקב"ה?מה עם כבודו של בורא עולם? מדוע על דבר חשוב זה לא נצטווינו בתורה?

הרבנית אהובה צוקרמן מסבירה בשיעורה, 'עבודת שורשים', איך אנחנו דווקא מתוך כיבוד הורים אנחנו מכבדים גם את הבורא.


הורים הם אנשים שאוהבים להטיל משימות חסרות הגיון בזמנים הכי פחות נוחים. או כך, לפחות, נראים הדברים בעיני הילדים.

לא משנה בני כמה אתם, או אם אתם כבר הורים בעצמכם, בוודאי תוכלו להזדהות די בקלות עם ההשקפה הזו. אם נלך לרגע אחורה, לתקופת ילדותנו, כמעט כל אחד מאיתנו יוכל להיזכר איך ייחל להורים אחרים, להורים כמו שיש לחבר, כאלה שמרשים הכל ושלא מבקשים יותר מדי.

אז היום, בהמשך לפרקים הקודמים, מסבירה לנו הרבנית אהובה צוקרמן למה ההורים שלנו הם שלנו ואיך כיבוד הורים קשור בעצם לאמונה ב-ה'. 'עבודת שורשים'.



כיבוד הורים הוא דבר מובן ומתקבל על הדעת בכל העולם. במיוחד ביהדות, יש חשיבות רבה למצוות כיבוד הורים - השכר על מצווה זו הוא גדול מאוד, ומצוות כיבוד הורים היא אחת מהמצוות החשובות והמרכזיות.

אבל למה בעצם יש משקל כל כך גדול דווקא על מצווה זו? ומדוע נאמר שעלינו להכיר טובה להורינו? הרי לא ביקשנו לבוא לעולם, הם עשו זאת על דעת עצמם.

הרבנית אהובה צוקרמן מדגישה בפנינו מדוע מצוות כיבוד הורים היא כל כך חשובה. בעזרת ספר החינוך, מסבירה הרבנית את הטעם הפשוט והמובן להכרת הטובה להורינו, וכיצד היא מובילה להכרת טובה גם לבורא עולם.



ניו אייג' הוא אחד הטרנדים הפופולריים היום בפסיכולוגיה החדשה, ובו בולט במיוחד האמירה שחשיבה מובילה לידי מציאות. ביהדות מגדירים זאת כביטחון או כפחד: "כי פחד פחדתי ויאתני ואשר יגרתי יבא לי" - מחשבה שלילית מביאה לידי מציאות שלישית, ומנגד: "הבוטח בה' חסד יסובבנו" - על ידי הביטחון שאדם שם בקב"ה, הוא מגיע לידי מציאות חיובית.

אבל מה הקשר בין החשיבה שלנו על המציאות, לבין מצוות כיבוד הורים? ואיך מגיעים למציאות טובה וחשיבה חיובית דווקא על ידי קיום מצווה זו? והאם על ידי שינוי בחשיבה אנו יכולים לשנות את המציאות ואף להאריך ימים?

הרבנית אהובה צוקרמן, בתוכניתה 'עבודת שורשים', מסבירה את הקשר בין מחשבה, כיבוד הורים ומציאות.

התקדמות וצמיחה כלפי מעלה הן המטרות של כולנו בעולם המודרני. אנחנו כל הזמן מחפשים דרכים חדשות לשדרג את אורך החיים שלנו - מן הסתם בפן הגשמי והחומרי, אבל גם (ומאידך) בצד ברוחני. יש שעושים זאת על ידי לימוד תורות חדשות, דוגמת 'זן' או 'בודהיזם', אבל כמובן שאנחנו, פה בישראל, שואלים את עצמנו - איך אפשר לעשות זאת בדרך היהודית?

אחת הדרכים לכך, היא על ידי מצוות כיבוד הורים. לכאורה, נדמה שאין שום קשר בין מצווה זו לרמה שבה אנחנו חיים את חיינו, אבל חכמנו גילו לנו שדווקא בה טמון הסוד לחיים טובים יותר.

אז איך קשורה מצוות כיבוד ההורים לשדרוג החיים? הרבנית אהובה צוקרמן, בתוכניתה 'עבודת שורשים', מביאה גישות שונות המסבירות זאת.


37 צפיות0 תגובות

פוסטים אחרונים

הצג הכול

Comments


bottom of page